Θεατρικές Παραστάσεις

Κάθε χρόνο μια τάξη του Δημοτικού Σχολείου Πετροκεφαλίου ανεβάζει ένα θεατρικό έργο με το οποίο συμμετέχει στο Φεστιβάλ θεατρικής έκφρασης του συλλόγου εκπαιδευτικών Ν. Καζαντζάκης που πραγματοποιείται στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου και παρουσιάζεται και στην αυλή του σχολείου στο τέλος της χρονιάς .

Οι παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ είναι:

1999  Το Λουρί του Σωκράτη                     του Ποταμίτη

2000  Το όνειρο του σκιάχτρου                  του Τριβιζά

2001  Τα γουρουνάκια  κουμπαράδες        του Τριβιζά

2002   Ένα δέντρο που το λένε Νικόλα      του Ποταμίτη

2003  Όρνιθες                                             του Αριστοφάνη

2004  Τα μαγικά μαξιλάρια                         του Τριβιζά

2005  Ειρήνη                                               του Αριστοφάνη

2006  Ο Καραγκιόζης Ολυμπιονίκης    

2007  Το όνειρο του σκιάχτρου                  του   Τριβιζά

2009   Τα γουρουνάκια  κουμπαράδες       του  Τριβιζά

 2010    Τα μαγικά μαξιλάρια                     του  Τριβιζά

 2011    Πλούτος                                         του Αριστοφάνη


«Ο Καραγκιόζης Νύφη»

Η υπόθεση του έργου

  Ο Σελήμπεης  αναθέτει στο Χατζαηβάτη να του βρει γαμπρό για την κόρη του Φατμέ. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να βοηθήσει το Χατζαηβάτη  και η συνέχεια προκαλεί πολύ γέλιο.

  Στην ευέλικτη ζώνη οι μαθητές ασχολήθηκαν με το θέατρο σκιών, γνώρισαν την ιστορία του, τους ήρωες, έφτιαξαν φιγούρες, γνώρισαν ιστορίες γνωστών καραγκιοζοπαικτών και έγραψαν μαζί με τους δασκάλους τους τη δική τους ιστορία.

  Ο  Καραγκιόζης, είναι ο ιδανικός τύπος του φτωχού Έλληνα. Είναι αγαθός, σκληρός καμιά φορά στα αστεία του, αλλά καλόκαρδος στο βάθος, αισιόδοξος και τεμπέλης, αλλά και γεμάτος διάθεση ν? ανακατεύεται σε όλα. Τον ενδιαφέρει καθετί που γίνεται δίπλα του, καθετί που γίνεται γύρω του, όλους τους πειράζει και τους κοροϊδεύει, μα και τον ίδιο του τον εαυτό του. Το χέρι του είναι  μακρύ και συμβολίζει το έξυπνο πνεύμα.


«Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη»
 
Η υπόθεση του έργου
  Στους Όρνιθες πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν το φανταστικό κι η ουτοπική επιθυμία. Θέμα του είναι η φυγή του βασανισμένου κι ειρηνόφιλου ανθρώπου για μια χώρα που επικρατεί μια παραμυθένια ειρήνη. Δυο καλοί πολίτες φεύγουν απ? τον τόπο τους και φτιάχνουν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη τη Νεφελοκοκκυγία (κατοικία κούκων στα σύννεφα), όπου βασιλεύουν τα πουλιά. Το κακό είναι ότι σε λίγο βρίσκονται εκεί κι άλλοι άνθρωποι, οι φαύλοι της Αθήνας που θέλουν να πάρουν μέρος στην ίδρυση της νέας πόλης. Έτσι ο Αριστοφάνης έχει την ευκαιρία να φέρει πάνω στη σκηνή μιαν ολόκληρη σειρά από εκπληκτικούς τύπους που ο καλύτερος εκπρόσωπός τους είναι ένας ποιητής που θα ήθελε να μεταμορφωθεί σε αηδόνι. Σε λίγο αναγγέλλεται και μια πρεσβεία των θεών. Με την κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης διακωμωδεί τους συκοφάντες ακόμα και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.