Η ιστορία του σχολείου

Το ότι γνώριζαν γραφή κι ανάγνωση πολλοί χωριανοί στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δείχνει πως κάποιο κρυφό σχολείο λειτουργούσε εδώ με δύο - τρεις τάξεις και δασκάλους τους καλόγερους των γύρω ονομαστών μοναστηριών.Οι πιο ηλικιωμένοι θυμούνται να λειτουργεί Σχολαρχείο με το όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ στο σπίτι του Μύρου Κωστάκη. Επίσημες πληροφορίες και αποδείξεις, με βιβλία του σχολείου που σώζονται, παρουσιάζουν πως έχουμε από το 1899 όχι μόνο Δημοτικό σχολείο, αλλά και προ- Γυμνάσιο (το λεγόμενο Σχολαρχείο) με το αρρεναγωγείο στο παραπάνω σπίτι και το παρθεναγωγείο που λειτουργούσε στο σπίτι του Εμμανουήλ Σπυριδάκη.
Βέβαιο επίσης είναι ότι το 1889 κτίστηκε το πρώτο διδακτήριο ανατολικά του χωριού με επιμέλεια της Δημογεροντίας όπου στεγάστηκε το Σχολαρχείο.Το 1907 επί Κρητικής πολιτείας, κτίζεται μια νέα πτέρυγα για να λειτουργεί εκεί χωριστά απ'το αρρεναγωγείο, το παρθεναγωγείο.Από το 1922 λειτουργεί απλά σαν Δημοτικό σχολείο υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας. Το κτίριο αυτό, παρά τις επισκευές του 1953, δεν επαρκεί κι έτσι μετά από σπουδαίες προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Σχολικής Επιτροπής του Κοινοτικού και Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τη σημαντική συνεισφορά σε δαπάνες και προσωπική εργασία όλων των χωριανών, κτίζεται ένα ωραίο και ευρύχωρο σχολείο σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα μιας μόλις τετραετίας (από το 1958 έως το 1962).

Από το κτίσιμο του σχολείου

Το 1995 φτάνουμε να έχουμε τρία σχολικά κτίρια, τα δύο παλιά και το καινούριο, και επίσης μαζί με το Δημοτικό να λειτουργεί χωριστά από το 1977 κι ένα Νηπιαγωγείο.

Το 2006 ολοκληρώθηκε η κατασκευή μίας νέας πτέρυγας του Δημοτικού σχολείου με τέσσερις νέες αίθουσες διδασκαλίας και στο ημιυπόγειο την αίθουσα πολλαπλών και το γυμναστήριο.

P1420431

Έπειτα το 2009 έγινε η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου του σχολείου με την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ, σχολικού κήπου και πέργκολας.

Σήμερα το Δημοτικό σχολείο διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας μία για κάθε τάξη, αίθουσα ολοήμερου, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο εκπαιδευτικών και γραφείο εποπτικών μέσων, όπου σε κάθε αίθουσα υπάρχει γωνιά ηλεκτρονικού υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Έπισης το 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Πετροκεφαλίου είναι σχολικό κέντρο στο οποίο φοιτούν μαθητές από τους οικισμούς Πετροκεφάλι, Κουσέ, Καμηλάρι, Άγιο Ιωάννη, Καλαμάκι.

 

Πληροφορίες από το βιβλίο του κ. Νίκου Τσικνάκη "Πετροκεφάλι"

Παλιές φωτογραφίες ...