Στο Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού & στη Μ.Βροντησίου

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου οι Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεις πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Λαογραφικό Μουσείο του Ζαρού και στην Ιερά Μονή Βροντησίου . 

Στο Λαογραφικό Μουσείο τα παιδιά είδαν από κοντά αναπαράσταση πώς ήταν η ζωή των κατοίκων σε παλαιότερη εποχή και γνώρισαν διάφορα είδη οικιακής χρήσης τα οποία δε χρησιμοποιούνται σήμερα όπως ο αργαλειός , η σκάφη , το σίδερο με κάρβουνα κ.ά . . Έτσι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις διαφορές και να συγκρίνουν ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι με  τα σπίτια όπου ζούμε σήμερα. Διαπίστωσαν ότι τα σπίτια και οι χώροι όπως κουζίνα σαλόνι κτλ έχουν αλλάξει εντελώς στο πέρασμα των χρόνων.

Τέλος ,το μουσείο επίσης διέθετε μια πλούσια συλλογή από ορυκτά πετρώματα και πολύτιμους λίθους τα οποία παρατηρήσαμε κατά την ξενάγησή μας . 

Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για την Ι.Μ.Βροντησίου . Η εποχή της ίδρυσής της Μονής δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς πάντως έγγραφες μαρτυρίες υπάρχουν από το 1400, ενώ από το 1500 φαίνεται ότι γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση.

Η μακραίωνη ιστορία της Μονής το καθιστά σημαντικό μνημείο της περιοχής. Φτάνοντας στη Μονή, λίγο πριν την είσοδο, θαυμάσαμε το αιωνόβιο πλατάνι και πλάι σε αυτό μια κρήνη του 15ου αι. η οποία σώζεται ως σήμερα. Πάνω στην κρήνη υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις που εικονίζουν τον Αδάμ και την Εύα στον Παράδεισο, το Θεό και στα πόδια τους τέσσερις φιγούρες που συμβολίζουν τους τέσσερις ποταμούς της Εδέμ, από το στόμα των οποίων τρέχουν αντίστοιχοι κρουνοί με νερό. Ένα θέαμα πραγματικά εκπληκτικό! Μπαίνοντας στο εσωτερικό της Μονής είδαμε τον ναό ο οποίος είναι δίκλιτος και διμάρτυρος. Το ένα κλίτος είναι αφιερωμένο στον τιμώμενο άγιο της Μονής Αντώνιο και το δεύτερο στον απόστολο Θωμά. Το κωδωνοστάσιο αποτελεί ανεξάρτητο οικοδόμημα, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν άμεσα στην ενετική αρχιτεκτονική.
Είναι ιταλικού ρυθμού και συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα κωδωνοστάσια στην Κρήτη. Βρίσκεται εκτός ναού και είναι στεγασμένο με τόξα. Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος, ωστόσο ελάχιστες τοιχογραφίες διασώζονται και χρονολογούνται από το 14ο αιώνα.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του μουσείου για την πληρέστερη ξενάγησή τους στους χώρους του μουσείου καθώς και τον υπεύθυνο στη Μονή Βροντησίου για την φιλοξενία του.